Pozimi bodite varni na cesti

Ko se vi in vaša družina veselite prvih snežink, ne pozabite tudi na drugo plat zime. V Evropi je to čas, ko so vremenske razmere najzahtevnejše. Zaradi nepredvidljive narave v tem letnem času se lahko razmere na cesti zelo hitro spremenijo in vožnja postane nevarna. Poglejmo torej, kaj je bistveno, da bomo zunaj tudi to zimo varni.

Zaradi dežja, mraza, snega in leda so lahko ceste spolzke. Marsikaj se lahko zgodi, če pa je vaš avto pripravljen in če vozite previdno, lahko vašo varnost izboljšate. Takoj, ko se pojavi prva zmrzal, preglejte, če je vaš avtomobil ustrezno pripravljen za vožnjo v zimskih voznih razmerah.
 


Zamenjajte pnevmatike

Z zimskimi pnevmatikami bo vožnja pri nizkih temperaturah varnejša, saj nudijo na hladnih zimskih cestah boljši oprijem in vodljivost ter krajšo zavorno pot. V nekaterih državah je zakonsko določeno, kdaj je obvezna uporaba zimskih pnevmatik, zato poskrbite, da boste, če vozite po Evropi, v skladu z veljavno lokalno zakonodajo. Dobro je, da se odločite za uporabo štirih zimskih pnevmatik, kajti le dve zimski pnevmatiki lahko povzročita slabšo, nestabilno vodljivost v zimskih razmerah.

Preverite najosnovnejše

Posoda s tekočino za pranje vetrobranskega stekla mora biti polna, baterija napolnjena, uporabiti morate ustrezno olje. Sistem za odtajanje in segrevanje sprednjega  in zadnjega stekla mora delovati. Poskrbite, da brisalci in luči brezhibno delujejo. Ko temperatura pade, se zračni tlak v pnevmatikah zniža, zato ga v zimskem času preverite vsak mesec. Če se vam pojavi kakršen koli dvom, peljite avto na servis.

Priprava za nujne primere

Poskrbite, da bo vaše vozilo opremljeno z opremo za zimske razmere:  komplet prve pomoči, z ustreznim zračnim tlakom napolnjena rezervna pnevmatika, hrana, voda, odeja in topla oblačila. Če boste obtičali pozimi na cesti, boste veseli, da je vaš avto dobro založen.

Načrtujte pot

Vremenska napoved in informacije o razmerah  na cestah so vam lahko v pomoč, da se izognete nevarnim situacijam in skrajšate čas potovanja. Če si pravočasno priskrbite ustrezne informacije, se boste morda izognili nenadnemu zaviranju na spolzki cesti.

Očistite vozilo

Preden se podate na pot, očistite z vašega vozila sneg in led. Sneg lahko med vožnjo zdrsne s strehe in zmanjša vidljivost – vam ali drugim voznikom. Zlasti skrbno je potrebno očistiti  sneg in led z luči, oken  in ogledal.

Vozite varno

V slabem vremenu upočasnite vožnjo, povečajte varnostno razdaljo, izogibajte se sunkovitemu pospeševanju in zaviranju. Ob slabši vidljivosti uporabite zasenčene luči.  Ko boste za krmilom, lahko z zimskimi pnevmatikami izboljšate varnost in zaupanje vase. Poiščite blagovno znamko, ki nudi več prevoženih kilometrov in učinkovitejše zaviranje.

Vir: michelin.si